Ako sme prežili World IPv6 day

Priznám sa, že som sa na Wolrd IPv6 day tešil. A tiež sa priznám že som zábudlivý prokrastinátor, takže som sa „zobačil“ až v predvečer tohto veľkého dňa. Naštastie, od upstream providera sme mali už určitý čas naroutovanú natívnu IPv6 konektivitu a na niektorých VLAN už IPv6 traffic veselo prúdil. V ten predvečer som si dal ale za cieľ pripraviť čo najväčšiu časť siete na IPv6. A celkom sa to aj podarilo…

Na začiatok poviem čo-to o sieti. Spravujem sieť lokálneho providera s počtom klientov prevyšujúcim 4800 zákazníkov. Z toho je približne 3600 zákazníkov na optometalike na samostatných VLAN, zvyšok sú tzv. wifisti, čiže zákazníci pripojení bezdrôtovou technológiou, niekedy aj cez niekoľko L3 skokov. „Vybaviť“ prvú skupinu zákazníkov nebol žiadny problém, keďže všetky VLANy sa dali dotiahnúť k jednému centrálnemu routru a nastaviť potrebné veci bolo otázkov opakovaného klepkania do klávesnice. Ako agregačný router poslúžil L3 switch Cisco Catalyst 3750 (o konfigurácii samotnej IPv6 konektivity možno niečo nabudúce).

Druhá skupina síce nebola až taká početná, ale rozhodol som sa skúsiť distribuovať IPv6 aj týmto smerom. Do kariet mi hral fakt, že najväčšie AP sa nachádzajú na jeden skok od routra a bežia na platforme Mikrotik. Tým pádom sa dala celá situácia vyriešiť manuálnym nastavením statických smerovaní. Aby však správne fungovalo RA, je nutné, aby AP a klientské zariadenia pracovali v režime WDS a na klientských zariadeniach je potrebné povoliť multicast traffic. S WDS problém nebol, ale popravde – Komu by sa chcelo pracne prihlásiť na zariadenie, zaškrtnúť jeden checkbox a dvakrát kliknúť na button? Najmä ak hovoríme o 20-30 zariadeniach na 10 AP? Našťastie, v prípade klientských zariadení od firmy Ubiquity Networks (výrobca zariadení NanoStation, Rocket, Bullet …) existuje k dispozícii silný nástroj AirControl, ktorý v najnovšej verzii umožňuje hromadne meniť nastavenia zariadení. Sila nástroja spočíva aj v masívnom žraní systémových prostriedkov, ale každá minca má predsa dve strany.

Zhrnuté a podčiarknuté, sieť bola pripravená na IPv6 day ako sa len najlepšie za taký krátky čas dalo. A výsledok? Počas oficiálneho trvania od 8.6.2011 02:00:00 do 9.6.2011 02:00:00 bol priemerný dátový tok natívnej konektivity 9.5Mbps s maximom 25Mbps, čo je v porovnaní s IPv4 trafficom asi 2,3%.

Nenchajte sa ale zmiasť hodnotami na grafe. Mojim nedopatrením som dal kresliť graf v bytoch/s, takže všetci povinne si prenásobte číselká ôsmimi.

Veľa? Málo? Ťažko povedať. Faktom zostáva, že od tohto momentu je profil IPv6 prevádzky rovnaký, ba povedal by som, že každým dňom naberá na veľkosti. Pochopiteľne, nezanedbateľná časť zákazníkov má doma bežný only-IPv4 (wifi) router, kde s IPv6 veľmi nepochodíte. Tu však do hry hypoteticky prichádza Teredo, prípadne iné tunelovacie techniky, ktoré sa samozrejme nijako neprejavili na horeuvedenom grafe. A ako som už v perexe spomínal, že som tvor lenivý a rád odkladajúci veci na neurčito, nemáme ani prehľad, koľko takéhoto trafficu pretieklo sieťou, ba ani aké zastúpenie mali jednotlivé protokoly v natívnom IPv6 trafficu. Možno by nás prekvapilo zaujímavé číslo ;).

Aj napriek strašeniu bulvárnych plátkov hodnotím World IPv6 day pozitívne. Prevádzka na sieti nezaznamenala žiadne anomálie, zákazníci si nesťažovali na nefunkčnosť niektorých stránok, takže sa už teším na ďalšie podobné akcie. A dovtedy už možno bude aj čas na prípravu podrobnejšej analýzy…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *