ALIX 2d2 ako hudobný prehrávač

Pre tých, ktorí netušia, o čom je reč – ALIX je zariadenie od firmy PC Engines, pokračovateľ niekdajšieho produktu WRAP. Na tejto doske s rozmermi 6×6″ nájdete procesor AMD Geode LX800, ktorému sekunduje 256MB RAM. Doska, mojom prípade model 2d2 má k dispozícii slot na CF kartu, 2x miniPCI slot, 2x 10/100Mbps Ethernet, 2xUSB 2.0, nejaké tie GPIO a interný header, na ktorý je vyvedená ATA zbernica. Celkom slušný kus hardvéru, nie? A čo všetko sa s ním dá robiť!

Vo firme sa nám v sklade postupne nazbieralo viac týchto zariadení, prevažne modelov 2d2 ako dôsledok modernizácie siete, tak som si zo dva zobral doma na pokusy, aby na nich nepadal zbytočne prach. Pôvodne sme na nich prevádzkovali Voyage Linux, čo je v podstate okresaný Debian Linux uspôsobený na beh z CF karty a so softvérovou výbavou, ktorá zariadenie stavia do roly routra.

No keďže som tvor zvedavý a prednedávnom som si zakúpil router TP-LINK, kam som úspešne narval OpenWRT, rozhodol som sa, že si dám tú námahu a skompilujem si OpenWRT priamo z trunku pre Alix. Po zoznámení s build systémom a pár neúspechoch sa mi konečne podarilo na CF kartu natrepať OpenWRT a začal som konfigurovať. Nakoniec to skončilo s jedným GRE tunelom do uvedeného TP-LINKU v obývačke, OpenVPN, Bird routovacím démonom a jedným virtuálnym AP, kam sa môžu pripojiť okoloidúci.

Samozrejme, aj v takejto konfigurácii sa ALIXík poriadne nudí, load average pri bežnom netovaní spokojne líže nulové hodnoty, tak som sa začal obzerať po niečom, čo pridá tejto čiernej skrinke trochu viac práce. Nakoniec som našiel USB zvukovku Sweex za celkom príjemnú cenu. Vôbec som netušil, či bude kernelom podporovaná, ale za tú cenu jej istotne nájdem aj iné využitie. Čuduj sa svete, všetko funguje viac-menej plug-and-play, samozrejme s patričnou konfiguráciou a inštaláciou podporných balíčkov. Ináč by som tu asi nepísal, keby to nefungovalo, že :).

Ideme na to. Pre podporu USB zvuku je nutné doinštalovať zopár balíčkov, konkrétne tieto a takto:

opkg update
opkg install kmod-usb-audio alsa-utils alsa-lib

Fajn, to by sme mali. Ale ako to budeme prehrávať? Ja som zvolil MPD (music player daemon), ktorý celú zvukovú kolekciu berie z NAS v obývačke primountovaného cez NFS. MPD nainštalujeme pomerne ľakho:

opkg install mpd-full

Stačí už len skonfigurovať, môj funkčný konfigurák vyzerá takto nejako (vyhodil som komenátre a podobný balast):

music_directory "/music"
playlist_directory "/music/.mpd/playlists"
db_file "/music/.mpd/database"
log_file "/music/.mpd/log"
sticker_file "/music/.mpd/sticker.sql"
port "6600"

zeroconf_enabled "yes"
zeroconf_name "Music Player"

password "lukasko@read,add,control,admin"
input {
 plugin "curl"
}
audio_output {
 type "alsa"
 name "My ALSA Device"
 mixer_control "Speaker"
}

Stačí už MPD len naštartovať a na serverovej strane sme hotoví. Po štarte sa preskenuje zvuková kolekcia, takže sa neľakajte, môže to chvíľu trvať.

/etc/init.d/mpd enable
/etc/init.d/mpd start

Od vylúdenia prvého zvuku nás delí už len jeden krôčik – MPD client. Ja som zvolil klient s príznačným názvom Sonata, no použiť môžeme čokoľvek, aj klasický CLI klient mpc, zoznam klientov je pomerne rozsiahly.

yum install sonata python-mpd

Klienta stačí už len nakonfigurovať a hybaj ho počúvať muziku.

Konfigurácia klienta Sonata

Konfigurácia klienta Sonata

Kto má telefón s Androidom, odporúčam klienta MPDroid. Na počudovanie, ALIX si poradí aj s NFS mountom aj s prehrávaním MP3 súborov úplne hravo, procesor vyťažuje priemerne na 50-75%, load average sa pri prehrávaní momentálne pohybuje okolo 0.33/0.35/0.28, takže aspoň si ALIXík zamaká.

ALIX s USB zvukovou

ALIX s USB zvukovou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *