Zabbix: Monitoring PoE na RouterBOARD zariadeniach

Niektoré zariadenia RouterBOARD (tie, s „P“ v názve) obsahujú možnosť napájať zariadenia skrz Power-over-Ethernet (skrátene PoE).  Je to veľmi užitočná vec, najmä po upgrade PoE firmware na aktuálnu verziu (momentálne 2.1), ktorá zvyšuje prúdový limit na zariadenie a port, pridáva podporu pre priority portov a hlavne umožňuje monitoring napätia, prúdu a energie ktorú takto pripojené zariadenie „papká“.

Tieto údaje však dlho neboli dostupné cez SNMP, minimálne vo vetve RouterOS 5.x (skúšané na 5.25). S príchodom vetvy 6.x a hlavne prvej stabilnej verzie 6.0 pribudla do MIB súboru sekcia mtxrPOE a hlavne mtxrPOETable, ktorá obsahuje všetky údaje na všetkých PoE-enabled portoch. A keďže sa momentálne hrabem v Zabbixe, dovolil som si urobiť template pre monitoring týchto parametrov.

Template obsahuje jedno discovery pravidlo, na základe ktorého sa vytvoria položky a graf pre každý PoE-enabled port plus dva triggery.

chart2

Template môžete sťahovať z http://download.it-admin.sk/zbx_mikrotik_poe.xml. Následne ju klasickým spôsobom naimportujete do Zabbixu a prilinkujete ku konkrétnemu hostovi.

Príjemné monitorovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *